Nő mint a gomba


A mai napon ellátogattunk a Bio-Fungi Kft.-hez, amely – ahogy a neve is sejteti – gombatermesztéssel foglalkozik. A cég több mint 20 éve van jelen a piacon, ez idő alatt nemcsak a gombatermesztés területén szerzett komoly tapasztalatot, hanem az ehhez szükséges komposztot is saját maguk állítják elő. Főként csiperkegombát termesztenek, de nemrégiben a laskagomba is bekerült a kínálatukba.

A látogatás során elsőként a komposztkészítő telepre látogattunk, ahol szívélyes fogadtatásban részesültünk. Egy rövid bevezető előadáson is részt vettünk, amelyből megtudhattuk, hogyan működik a telep, valamint milyen folyamatokon megy keresztül a komposzt, mielőtt alkalmas lesz a gombatermesztésre.

A komposzt alapanyagai

A komposztáláshoz öt fő alapanyagot használnak:

  • búzaszalmát,

  • lótrágyát,

  • baromfitrágyát,

  • gipszet,

  • vizet.

Ezek közül talán a gipsz jelenléte a legmeglepőbb, de fontos szerepet tölt be: segít megakadályozni a komposzt összetapadását, valamint megköti a folyamat során keletkező felesleges vegyi anyagokat.

A komposztkészítés fázisai

A komposztkészítés három fő lépésben történik:

1. fázis: Mixelés és érlelés Az alapanyagokat megfelelő arányban összekeverik és komposztlében áztatják. Az érlelés 1-3 napig tart az erre kialakított kamrákban, ahol folyamatosan figyelik a hőmérsékletet, a nyomást és az oxigénszintet, hogy a bomlási folyamatok megfelelően elinduljanak.

2. fázis: Pasztörizálás A komposztot gőzzel 65-70°C-ra hevítik, hogy elpusztítsák a káros mikroorganizmusokat. Nem teljes sterilizálásról van szó, mivel a hasznos baktériumokra szükség van a táptalaj megfelelő egyensúlyához. A folyamat során nagymennyiségű ammónia szabadul fel, amelyet részben a gipsz segít semlegesíteni, másrészt pedig a baktériumok alakítják át a gombák által felvehető tápanyagokká.

3. fázis: Beoltás és micéliumos fejlődés A pasztörizálás után a komposztot visszahűtik szobahőmérsékletűre, majd beoltják a gombacsírával. Egy tonna komposzthoz körülbelül 6-8 liter csírát kevernek. A csírák Hollandiából érkeznek, és rozson vagy kölesen tenyésztik őket.

A beoltás után a komposztot 30°C-ra melegítik, hogy a micélium elősegítse a gombafonalak fejlődését. 6-8 nap alatt a micélium teljesen átszővi a komposztot, majd hirtelen 12°C-ra hűtik, hogy felkészítsék a csomagolásra. A termesztő telephelyen ezt követően egy réteg tőzeggel takarják le, ami sokkolja a micéliumot, ezzel serkentve a termőtestek képződését, vagyis a gomba szaporodását.

A telep élővilága

A telep környéke gazdag élővilággal büszkélkedhet. Gyakori vendégek a galambok és a kisebb rágcsálók, amelyek vonzzák a ragadozókat is. Rendszeresen felbukkannak rókák, macskák és sólyomfélék, éppen ezért a terület a természetfotósok egyik kedvelt helyszíne.

Ez a látogatás igazán tanulságos volt, hiszen betekintést nyerhettünk a gombatermesztés izgalmas világába, ahol a precizitás és a természetes folyamatok egyensúlya elengedhetetlen a sikerhez.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon